Totaalstation
Een totaalstation is een tachymeter. Het woord tachymeter is afgeleid van het Griekse tachus, dat ‘snel’ betekent. Maar wat is een tachymeter of totaalstation of total station (TS)? Een totaalstation is de combinatie van een theodoliet en een afstandsmeter. Een theodoliet is een hoekmeetinstrument dat wordt gebruikt om hoeken en hoekrichtingen te meten. Tegenwoordig worden theodolieten alleen nog voor specifieke toepassingen gebruikt zoals het meten van de verticaliteit en het in lijn brengen van punten op bouwterreinen. Een totaalstation kan namelijk alles zelf.
Totaalstation is een alleskunner
De hoekaflezing van een totaalstation is digitaal. De ingebouwde computer stuurt dit aan. De gegevens die een total station feitelijk kan meten zijn:
- horizontale richtingen
- verticale hoeken
- afstanden en schuine afstanden
De schuine afstand kan daarna omgerekend (gereduceerd) worden naar de horizontale afstand. Tweedimensionaal gezien vormen de horizontale hoek en horizontale afstand samenpoolcoördinaten, die omgerekend kunnen worden naar rechthoekige coördinaten met een X- en Y-as. Ook is het mogelijk om met een total station hoogtes (Z-coördinaat) te bepalen. In Nederland wordt voor het platte vlak (2-dimensionaal) vrijwel uitsluitend gebruikgemaakt van het Rijksdriehoekscoördinatenstelsel, ook wel RD genoemd.
Een totaalstation kan alle berekeningen zelf uitvoeren, waarbij de coördinaten in beeld verschijnen en opgeslagen worden. Ons modernste totaalstation kan zelfs een kaartje weergeven van de gemeten punten.
Ook is het mogelijk om punten vanuit een ontwerptekening uit te zetten in het terrein met de tachymeter. Eerst wordt daarbij de positie van de tachymeter bepaald met behulp van bekende punten. Vervolgens wordt de berekening omgekeerd uitgevoerd en wordt met behulp van meerdere metingen informatie verkregen over waar het uit te zetten punt zich bevindt.
Onze Hoftijzer specialisten gebruiken in Nederland voor het uitvoeren van de metingen Leica Geosystems iCR52 en iCON robot 52 Total Station 2 voor bijvoorbeeld:
- Uitzetten en inmeten van akteposten;
- Deformatiemetingen;
- Inpandige metingen;
- Opname topografie;
- Volumebepaling;
- Doorrijprofielen;
- Bouwmaatvoering;
- GWW maatvoering;
- Oplaseren;
- Revisiemeting.